Welkom , login of registreer
   
 
Misschien zou je verwachten dat je door vetarm te eten het overtollige vet kan kwijt raken. Dr. Atkins was de eerste die in de jaren 70 ontdekte dat je door koolhydraatarm te eten veel beter in staat bent om overtollig vet kwijt te raken. In dit artikel bespreken we hoe koolhydraatarme diëten werken en hoe je koolhydraatarm eten in de praktijk kunt brengen.

De ontdekker van het koolhydraatarme dieet: Dr. Atkins
Je vast weleens gehoord van het Dr. Atkins dieet of het Nieuwe Atkins zoals dat tegenwoordig heet.

Het Dr. Atkins dieet is bedacht door een Amerikaanse cardioloog: Dr. Atkins. In de jaren 70 had hij een praktijk waar hij mensen met hart- en vaatziekten behandelde. Destijds schreef hij zijn patiënten, welke aan overgewicht leden, het dieet voor welke aanbevolen was door de Amerikaanse hartstichting. Dit was een vetarm dieet.

Het frustreerde Dr. Atkins dat zijn patiënten niet of nauwelijks afvielen met dit vetarme dieet. Overgewicht is de grootste boosdoener van hart- en vaatziekten en zolang hij niet in staat was het overgewicht bij zijn patiënten aan te pakken konden zijn patiënten niet goed behandeld worden. Dr. Atkins bestudeerde vele onderzoeken welke gedaan waren op het gebied van onze voeding en kwam tot de conclusie dat er betere resultaten te verwachten zijn als men koolhydraatarm eet in plaats van vetarm. Dr. Atkins zetten zijn patiënten op een koolhydraatarm dieet en het duurde niet lang voordat de kilo’s er af vlogen, de bloeddruk daalde en het cholesterol daalde.

In 1972 bracht Dr. Atkins zijn eerste boek uit: Dr. Atkins’ Dieetrevolutie. Het duurde tot de jaren 90 voordat zijn koolhydraatarme dieet door het grote publiek werd opgemerkt. In totaal heeft Dr. Atkins 13 boeken uitgebracht over koolhydraatarm eten, zijn meest succesvolle boeken behoren wereldwijd tot de best verkochte boeken ooit.

Andere koolhydraatarme diëten
Een ander bekend koolhydraatarm dieet is het South Beach dieet. Ook dit koolhydraatarme dieet is ontwikkeld door een Amerikaanse cardioloog: Dr. Agatston. Het South Beach dieet kreeg grote bekendheid omdat veel Amerikaanse sterren enthousiast waren over dit dieet. Het South Beach dieet wordt dan ook wel het sterrendieet genoemd. Op het moment dat Dr. Agatston met zijn South Beach dieet kwam onderscheidde zijn koolhydraatarme dieet zich van het Dr. Atkins dieet omdat er onderscheid werd gemaakt tussen langzame en snelle koolhydraten en gezonde en ongezonde vetten. Met het Nieuwe Atkins zijn de verschillen tussen deze koolhydraatarme diëten minder groot geworden, bij het Nieuwe Atkins wordt ook onderscheid gemaakt tussen gezonde (langzame) en ongezonde (snelle) koolhydraten.


Naast het Dr. Atkins dieet en South Beach dieet zijn er nog vele koolhydraatarme diëten. Enkele koolhydraatarme diëten: Dr. Dukan dieet, Dr. Frank dieet, Sonoma dieet, Steentijd dieet, Turbo Low Card dieet en het Zone dieet.

De werking van een koolhydraatarm dieet
Het lichaam maakt gebruik van drie bronnen van energie: koolhydraten, eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn de voorkeurs brandstof van ons lichaam. Het lichaam zal altijd eerst de energie uit koolhydraten gebruiken. Pas op het moment dat er geen energie uit koolhydraten meer beschikbaar is zal het eiwitten en vetten als energiebron gaan gebruiken.

Bij een koolhydraatarm dieet zal het lichaam onvoldoende energie uit koolhydraten kunnen halen om in zijn dagelijkse energiebehoefte te voorzien. Het lichaam zal daardoor vet uit de voeding en de vetreserves gaan gebruiken als brandstof. Hierdoor verbranden we bij een koolhydraatarm dieet vet, waardoor we de overtollige kilo’s vet kwijt raken.

De basis van ieder dieet, ook een koolhydraatarm dieet, is een negatieve energiebalans. Door een tekort aan calorieën wordt het lichaam gedwongen de vetreserves aan te spreken. Bij de meeste koolhydraatarm diëten, zoals bij het Nieuwe Atkins, worden de koolhydraten voor een deel vervangen door extra eiwitten in de voeding op te nemen.
Eiwitten hebben een aantal voordelen ten opzichte van koolhydraten. Eiwitten hebben bij de vertering nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel mooi stabiel. Eiwitten zijn moeilijker te verteren dan koolhydraten waardoor we langer het gevoel hebben vol te zitten. Daarnaast kost het verteren van eiwitten meer energie dan het verteren van koolhydraten waardoor de stofwisseling omhoog gaat.

Eiwitten zijn de bouwstenen van onze spieren. Als we een koolhydraatarm dieet volgen dan zal het lichaam naast vet ook eiwitten gaan verbranden. Dit gaat ten koste van onze spieren. De spieren worden minder sterk en verliezen massa. Als onze spiermassa achteruit gaat worden we niet alleen slaper, ook onze stofwisseling wordt minder snel. Bij de meeste koolhydraatarme diëten, zoals Het Nieuwe Atkins, is hier rekening mee gehouden door voldoende eiwitten in het dieet op te nemen. Hierdoor wordt voorkomen dat de spieren slaper worden en de stofwisseling achteruit gaat.

Koolhydraatarm eten in de praktijk
Willen we koolhydraatarm eten in de praktijk brengen dan kunnen we dat doen door een koolhydraatarm dieet te volgen, maar het kan ook zonder het volgen van een koolhydraatarm dieet.

Willen we koolhydraatarm eten zonder vast te zitten aan een dieet dan moeten we goed weten welke voedingsmiddelen veel koolhydraten bevatten zodat we deze kunnen vervangen voor voedingsmiddelen welke minder koolhydraten bevatten.
Wat daarbij ook wel een punt van aandacht is, is om onderscheid te maken tussen gezonde (langzame) en ongezonde (snelle) koolhydraten. Snelle koolhydraten zijn koolhydraten welke snel worden afgebroken er snel in de vorm van glucose door het bloed worden opgenomen. Hierdoor zal de bloedsuikerspiegel snel stijgen en na een paar uurtjes weer snel dalen. Deze sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat we tussen de maaltijden door alweer trek krijgen. Door te kiezen voor langzame koolhydraten krijgen we langduriger energie en wordt voorkomen dat we tussen de maaltijden door alweer trek krijgen.

Bronnen van snelle koolhydraten: witte rijst, pasta, gebakken aardappelen, patat, wit brood, tarwe brood, fruit, frisdrank, vruchtensappen, snoep, gebak en koekjes.

Bronnen van langzame koolhydraten: zilvervlies rijst, volkoren pasta, spelt pasta, volkoren brood, spelt brood, havermout, groente en zoete aardappel.

In Nederland eten we traditioneel behoorlijk koolhydraatrijk. Bij het ontbijt en de lunch een aantal boterhammen en bij het avondeten aardappelen, pasta of rijst. We kunnen eenvoudig koolhydraatrijke voedingsmiddelen uit ons eetpatroon schrappen. Punt van aandacht is dat we wel oog houden voor voldoende onverteerbare koolhydraten: voedingsvezels. Voedingsvezels zorgen voor een goede werking van onze darmen, als we onvoldoende voedingsvezels eten dan kunnen we last krijgen van obstipatie.
De boterhammen bij het ontbijt kunnen we vervangen door een schaaltje yoghurt of koolhydraatarme crackers. De koolhydraatarme crackers van GG UniqueFiber Scandinavian Bran Crispbread bevatten maar liefst 42% voedingsvezels. Door dagelijks in ieder geval 2 van deze koolhydraatarm crackers te eten voorkom je dat je onvoldoende voedingsvezels binnen krijgt.

De boterhammen bij de lunch kunnen we ook vervangen voor voeding welke minder koolhydraten bevat. De lunch kan vervangen worden voor een schaaltje yoghurt met daarin wat nootjes en/of zaden en een fruit soort welke niet teveel vruchtsuikers bevat zoals blauwe bessen. Bij de lunch kan ook gebruik gemaakt worden van een salade, met daarin wat gerookte stukjes kip of zalm eventueel aangevuld met wat noten en zaden. Let wel op bij het gebruik van dressings: de meeste dressing bevatten suikers.

Bij het avondeten kan het gebruik van koolhydraten worden terug gebracht door een deel van de aardappelen, rijst of pasta te vervangen voor extra groente en/of vlees. Kies voor zilvervlies rijst in plaats van witte rijst en voor volkoren of dieet pasta in plaats van normale pasta. 
  Robin     09-03-2016 09:22     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

 
 
 
 
BEDRIJFSGEGEVENS
 
    KLANTENSERVICE
 
 
De Weegschaal in  Balans
Theemsweg 89
3201 LT Spijkenisse
 
    â–º Nieuws
    â–º Voorwaarden
    â–º Contact

Email:                    info@deweegschaalinbalans.nl



 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies